top of page

Op zoek naar verhalen

Twintig, een leeftijd vanaf waar er typisch gezien enorm veel veranderd in ons leven. De eerste serieuze stappen worden gezet en er zijn heel wat heldendaden nodig om van onze dromen doelen te maken en deze te realiseren. Een studie afronden, een carrière starten, een partner vinden of misschien wel een gezin stichten. Er staat je heel wat te wachten aan moeilijke keuzes en acties als je die magische 20-grens over bent.


Worden wie je bent is iets dat een heuse trend te noemen is in deze tijd. Ook wel verwoord als “what is je why” of “leef in je kracht” houden twintigers zich massaal bezig met het vormen van een authentieke persoonlijkheid of identiteit. Zijn we onze gedachten, zijn we wat onze vrienden zijn of een product van onze opvoeding? De periode van ons leven waarin we tegenwoordig tot de kern van het persoonlijke vraagstuk proberen te komen valt jonger dan hiervoor, in mijn beleving dan. Toch is het een ontzettend lastige opgave om tot die kern te komen. Daarom is het gros van de twintigers dan ook actief op avontuur uit aan het gaan om middels een groot sociaal, intellectueel, emotioneel en filosofisch onderzoek uit te vinden wat dat mooiste leven dan inhoud voor hen.


En dan is er een grote ingreep op de vrijheden die wij hebben. Een virus grijpt, naar wat we hoorde in de media, om zich heen in maart 2020 en we moeten allemaal in ‘intelligent lockdown’. Of het zo intelligent was om dat te doen daar gelaten, het was voor ons allemaal een grote omschakeling. Nu, inmiddels meer dan een jaar later, voelen we ons ietswat vervreemd wanneer we een grote groep feestende mensen hutjemutje op elkaar zien in een film. We hebben een reflex ontwikkeld wanneer iemand dichtbij ons hoest of niest. Ongewild zijn er gedragingen ingeslopen die ons ‘helpen’ aanpassen aan de status quo van onze samenleving. Hoe zit het dan met dat avontuur waar ik het net over had? Het avontuur dat normaal door onze twintigers wordt aangegaan om uit te vinden wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Voor sommige twintigers is het een online avontuur geworden en voor andere is het een heel moeizame weg voorwaarts gebleken, waar het avontuur meer weg heeft van een labyrint. Online lees ik uiteenlopende opvattingen, aanpakken en gesteldheden. Wat verbindt de twintigers van deze tijd?


Wat zullen de gevolgen zijn van deze opgelegde rust, isolatie, afstand en on-socialiteit op het zetten van de belangrijke eerste stappen onder de startende generatie? Ik ging op zoek naar verhalen. Aan de hand van enkele voorbereide vragen ben ik een online zoektocht naar twintigers gestart die bereid waren hun ervaring te delen. Wat speelt er op dit moment onder de twintigers? Waar liggen de obstakels en wat zijn de verlangens? De horeca ligt op zijn gat, evenals de evenementen branche. Veel bijbanen raken verloren en bedrijven zijn huiveriger geworden over het aannemen van nieuwe mensen. Ook stageplekken zijn schaars. Veel studenten wonen nog thuis of hebben een kamer in een gedeeld huis. De wereld lijkt een stuk kleiner en, ook bij mij, komen soms de muren wel erg dichtbij tijdens het thuiswerken. De motivatie moet soms uit de tenen komen en de terrassendrang wordt steeds groter. Waar haalt onze startende generatie de inspiratie vandaan? Hoe blazen ze stoom af?


In deze serie aan blogs lees je de verhalen van twintigers tijdens de corona-tijd. Heb je een meeslepend, bijzonder, verdrietig of mooi verhaal te vertellen? Neem dan contact op, want ik luister graag naar je en juist het delen van onze verhalen kan anderen inspireren, motiveren of de weg helpen vinden!


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page