Ondernemen is flexibel kunnen reageren
Ondernemerschap is iets waarvan ik het idee heb dat de leeftijdsgrens aan het dalen is. Instappen als ondernemer in de markt klinkt ontzettend lastig, maar veel van mijn leeftijdsgenoten hebben, net als ik, desondanks gekozen voor de autonomie van een eigen onderneming. Maar, niet alleen de vrijheden van eigen baas zijn komen hierbij kijken. Er zijn tevens een tal van verantwoordelijkheden die genomen moeten worden op het ondernemerspad. Hoe doen deze jonge ondernemers wat ze doen en nog nieuwsgierig ben ik eigenlijk naar hoe de jonge ondernemer in deze tijd het hoofd boven water houdt. Is het mindset? Doorzettingsvermogen of blind optimisme? In mijn speurtocht naar verhalen had ik het genoegen met vier ondernemende twintigers.
“Ik zou eigenlijk gaan werken bij een bedrijf in de maritieme sector, dat was een full-time plan. Alleen het is daar zo rustig geworden dat ze daar geen ruimte meer voor hadden door corona. Dus dat was eventjes minder, maar als dat niet was gebeurd was ik nu niet full-time coach. Ik ben blij dat het zo gelopen is eigenlijk.”
- Dylan de Vries, lifestylecoach, www.passievoorbeterleven.nl
Flexibiliteit is een kwaliteit die elk van deze ondernemers betreft. Dylan (21) kreeg in 2020 te horen dat zijn originele plan om internationaal vertegenwoordiger te worden in de maritieme sector niet doorging. Dat kan als een enorme klap aankomen, maar Dylan deed tot dusver al part-time aan lifestyle coaching en wist dit op te schalen. Als oprichter van DDV Lifestylecoach werkt hij nu full-time met passie in het helpen realiseren van andermans doelen. Ondertussen heeft het vermogen om makkelijk aan te passen aan de situatie hem al een hele hoop gebracht. Net voor ons interview, vertelde Dylan, heeft hij een Calendly aangemaakt waar mensen zelf een afspraak kunnen inplannen bij hem. Als full-time coach wil je zoveel mogelijk bezig zijn met coachen en daarom heeft hij een slimme oplossing voor een tijdrovend proces gevonden van mensen inplannen.
“Mijn bedrijf is nu veel interessanter dan de studie. Als ik moet studeren ga ik vaak andere taken doen, werken of de hond uitlaten, maar dus niet aan de studie.”
- Julian Kippuw, student en business & marketing strateeg, Drager Connection
Ook Julian (22) zegt dat hij goed heeft kunnen aanpassen aan de situatie. Als business/marketing strateeg verteld hij dat veel van de gesprekken online kunnen worden gevoerd en dat deze beweging hem nodig leek om bij te blijven met de tijd. Naast zijn studie Liberal Arts and Sciences in Utrecht heeft hij Drager Connection opgericht, een bedrijf dat ‘verbinders’ helpt in het vinden van een persoonlijke aanpak om ondernemen succesvol te doen. Er komt immers veel kijken bij ondernemen, lang niet iedereen die begint aan ondernemen houdt dat ook vol. Julian verteld mij dat mindset zijn belangrijkste wapen bleek te zijn in de strijd met corona gerelateerde omstandigheden. In plaats van blijven steken in het contact dat hij erg verlangt gaat hij elke dag een stukje wandelen. Met dankbaarheid voor het feit dat hij, zoals wandelen, nog veel wel kan doen zegt Julian nog positief in de situatie te staan.
“Ik merk aan mijzelf dat wanneer ik een film zie of een serie waar mensen aan elkaar zitten of dichtbij elkaar zijn ik denk wat doen ze nou. We worden nu zo geprogrammeerd om afstand te houden en contact te mijden.”
- Jamie van Gogh, gezondheidscoach, www.jamievangogh.nl
Als fysiotherapeut weet Jamie (26) als geen ander hoe belangrijk beweging en sport zijn voor onze gezondheid, fysiek en mentaal. Hij is, naast zijn part-time baan als fysiotherapeut in een praktijk, een eigen bedrijf gestart. Om echt te helpen kijkt Jamie verder dan de symptomen en met zijn authentieke visie is hij midden in 2020 begonnen met bouwen aan zijn onderneming. Hij hoeft zich voor nu geen zorgen over geld of uren te maken, want zijn werk als part-time fysio geven hem de ruimte om zijn eigen bedrijf rustig aan op te bouwen. Toch ziet Jamie wel wat de situatie betreft corona met mensen doet. Niet alleen in zijn werk, maar ook op straat komen mensen angstig of paniekerig over. Het speelt in het onderbewuste van mensen dat er afstand gehouden moet worden, dat geeft toch een ongemakkelijkheid wanneer je werkt als fysiotherapeut. Zelf kan hij zich sterk houden onder de omstandigheden en voelt hij zich goed, maar ook in het onderbewuste van Jamie spelen de maatregelen een rol. Zo vertelde hij me dat hij verschillende dromen heeft gehad waarin mondkapjes en anderhalve meter ineens een onderwerp waren. Ook het sluiten van de sportfaciliteiten ziet Jamie somber in. Hij sport zelf heel graag en probeert ook graag nieuwe sporten uit. Boulderen en snowboarden was iets dat hij aan begonnen was totdat kort na de start de locaties dicht moesten. Wat hem zorgen baart is dat veel mensen juist motivatie halen om te sporten doordat er plekken zijn waar dit gestimuleerd wordt, zoals een sportschool of sportclub. Mensen vinden het moeilijker om zelf het initiatief te nemen om beweging een eigen invulling te geven.
“We hebben onze eerste sales gehad in 2020, met Sjarkboxes, dus daar ben ik wel erg trots op.”
- Mark Keijzer, student en oprichter Sjarkboxes, www.sjarkboxes.nl
Mark (22) is druk bezig met het schrijven van zijn scriptie voor zijn studie International Business and Management. Daarnaast werkt hij in een ouderentehuis als spoeler en is hij een onderneming gestart in gepersonaliseerde cadeauboxen. Sjarkboxes is hij gestart samen met vrienden. In ons gesprek vertelt Mark dat school steeds meer als een verplichting voelt en dat hij het liefst full-time aan de slag wil gaan met zijn onderneming. Daar krijgt hij energie van, maar op zit moment gaat veel van die kostbare energie naar schoolwerk. Naast zijn behoefte om bezig te blijven met zijn bedrijf zou hij ook graag een “leuke meid” ontmoeten. Dat wordt hem, en andere twintigers, nu lastiger gemaakt door het wegvallen van de plekken van samenkomst. Geen terrassen, cafés of feestjes. Dus voor nu ligt de focus op school en vrienden. Zijn bedrijf maakt onder andere Sjark boxes als kerstpakketten. Deze verkopen laten voor nu nog op zich wachten en daarmee gaat er niet veel tijd naar de onderneming op dit moment.
Het gebrek aan bewegingsvrijheid, contact, nieuwe ontmoetingen en sportmogelijkheden werden genoemd als grote obstakels. Zo noemt Julian de grotere moeite om gemotiveerd blijven voor zijn studie een resultaat van het verminderde contact met studiegenoten. Ook Mark en Jamie merken dat de restricties gevolgen hebben op hun leven. Een vaste vriendengroep blijft een stabiel punt van sociale interactie, maar alle spontane afspraken of verre vriendschappen verwateren. Juist daar is op dit moment veel behoefte naar. De luchtigheid van nieuwe mensen of grote groepen. Wanneer je in gesprek raakt met een klein groepje mensen of 1 op 1 dan raak je sneller in een serieus gesprek. Nu is dit wel waardevol, vertellen Jamie en Julian, maar het is ook fijn om juist iets in een grotere groep te gooien opdat er een paar grappen over gemaakt kunnen worden. Binnen de bubbel van de bekende vaste mensen krijg je ook minder nieuwe inzichten of interessante discussies. Deze zijn erg welkom in onze jonge jaren om ideeën tegenover elkaar te zetten en onze communicatieve vaardigheden aan te scherpen. Je gaat er beter van denken en lullen dus.
Zoals Julian en Dylan zullen sommige ondernemers zich nu dus volledig storten op het opbouwen en opschalen van hun bedrijf. Jamie vertelt juist focus en rust te hebben gevonden in de opgelegde vermindering van snelheid in vorm van maatregelen. Daar waar eerst 120% energie gegeven werd is hij nu content met 90%, zodat hij nog genoeg kan halen uit zijn vriendschappen, relatie en familie. Mark en zijn collega’s hebben een manier gevonden om te kunnen focussen op hun studie en de onderneming later in het jaar weer voeding te geven. Een rode draad in de verhalen die ik heb mogen aanhoren is de enorme flexibiliteit die elk van deze ondernemende twintigers uitstralen. Van een afwijzing voor de start van een carrière en kans vinden voor het opzetten van een bedrijf. Of, de grote ontwikkeling in vraag naar online producten en diensten gebruiken om de onderneming te digitaliseren.
Al met al is er veel veranderd voor onze ondernemende twintigers. Toch kreeg ik een zeer positieve indruk van de vier gesprekken die ik heb gehad. Ik zag optimisme, flexibiliteit en veerkrachtigheid. Dat zijn blijkbaar ook de kwaliteiten die nodig zijn als ondernemer in deze tijd. Geïnspireerd door deze verhalen en inzichten ga ik verder zoeken naar twintigers. Heb je een meeslepend, bijzonder, verdrietig of mooi verhaal te vertellen? Neem dan contact op, want ik luister graag naar je en juist het delen van onze verhalen kan anderen inspireren, motiveren of de weg helpen vinden!
Het genoegen had ik met:

“Ik had altijd een 5 jaren plan, maar dat veranderde elke 5 minuten.”
- Jamie van Gogh (26), www.jamievangogh.nl

“Ik ging echt vaak, ik ging bijna elke maand. Gewoon even vier dagen naar Spanje, of Milaan.”
- Dylan de Vries (21), www.passievoorbeterleven.nl

“Het is een soort van ethische kwestie voor jezelf. Aan de ene kant heb je zelf heel erg de behoefte aan contact met de mensen om je heen. Aan de andere kant weet je dat je omgeving, in dit geval mijn moeder, het niet fijn vind. Dus kies je dan voor je eigen behoeftes of de behoeftes van de mensen om je heen?”
- Mark Keijzer (22), www.sjarkboxes.nl

“Je zit op je kamer waar alles is, waar alles gebeurd; je slaapt daar, je chillt daar, je werkt daar, kijkt series en films, leest boeken en je studeert daar ook. Het zijn zoveel switches die je moet doen, eigenlijk heel veel personages.”
- Julian Kippuw (22), Drager Connection