Gelukkig heb ik ook ongeluk
Bijgewerkt op: 19 nov. 2020
Gelukkig worden. Gelukkig zijn. Geluk. Wat is geluk en is er een manier van leven waarin je altijd gelukkig bent? De vragen rondom geluk worden al jaren gesteld, maar wie heeft het antwoord? Helaas is het niet zo simpel. Toch is al veel duidelijk. Geluk is niet te koop, geluk is niet een bepaalde streep overstappen en nooit meer achterom hoeven kijken en geluk is ook zeker niet te vinden in het blind volgen van andermans ideeën. Waar is geluk dan wel te vinden? Alle sporen leiden inwaarts, want geluk is een innerlijke ervaring. Wij bezitten dus allemaal de sleutel tot geluk en succes en het is dan ook volledig aan ons of we hier wat mee doen. Het is ons avontuur om het geluk te ontdekken in onszelf en het eigen te maken.
Toch zijn ongeluk en ongemak helaas ook een deel van het leven. Dit wordt echter vaak weggezet als onnodig, onzinnig of er wordt gesteld dat het niet ervaren hoeft te worden. Dit terwijl het juist dat ongemak en ongeluk in het leven zijn die ons doen groeien, die ons nederiger maken of juist een stuk dankbaarder voor al het geluk dat wij wel kennen. Daarom zijn momenten van lijdzaamheid in een leven misschien zelfs waardevoller dan de momenten van plezier. Zeker moet nu niet gedacht worden dat we het helemaal niet leuk mogen hebben, maar dat altijd alles maar leuk moet zijn kan op mensen een enorme en onnodige druk uitoefenen. Depressies, burn-outs en werk- en prestatiedruk zijn aan de orde van de dag. Schrik jij nog als je hoort dat depressie veel voorkomt onder jongeren? Bij een aflevering over COVID-19 van Jinek kwam een statistiek voorbij die nauwelijks de aandacht kreeg die het verdiend. Maar liefst 71% van onze jongeren in Nederland heeft wel een depressieve klachten gehad. Deze jongeren zijn de toekomst van de wereld en wat kunnen wij verwachten van deze (en volgende) generaties die nu al problemen hebben met de mentale huishouding? Is het normaal geworden om tegen een burn-out aan te zitten en een constant pad op het randje van overbelading te bewandelen? Waarom stel je dingen uit of laat je dingen liggen?
Zelfs met doem voorspellende statistieken kijk ik optimistisch naar deze generatie. Zoals eerder benoemd geloof ik in de kracht van onze negatieve ervaringen. Deze krijgt echter pas kracht wanneer we er mee aan de slag gaan, de daadkracht vinden om van ons leed onze les te maken.
Ik wil ideaal gezien iedereen helpen met zoeken naar wat tijd voorbij doet vliegen en waar tijd van stil staat. Het is namelijk gewoon tijd. Tijd voor iets nieuws, tijd voor iets moois, tijd voor iets dat werkt voor ons allemaal.